Nye asfaltmuligheter for landbruket

Lemminkäinens avdeling på Forus fikk en ny og annerledes bestilling fra en lokal entreprenør. Asfalt til bruk i utesilo. Altså silo uten tak. Laborant Espen Vigre tok saken.

- Vi fikk forespørsel fra en entreprenør som jobber mye overfor landbruket. Han lurte på om vi kunne levere asfalt til en utesilo, også kalt plansilo, en løsning som har blitt mer og mer vanlig her på Vestlandet. Dette var en helt ny type forespørsel for oss, ettersom gulvet i utesiloer vanligvis legges med fingrus eller betong, sier Espen Vigre, laborant ved Lemminkäinens avdeling på Forus.
 
Vigre snudde seg rundt internt i Lemminkäinen Norge og forhørte seg om andre avdelinger hadde jobbet på lignende prosjekter. Svaret var nei. Da tok hans kollega, Anne Lise Vaa, Fagsjef asfalt i Lemminkäinen Norge, kontakt med fagpersoner i Lemminkäinen Danmark, som visste råd.
 
- Lemminkäinen Danmark har utviklet et produkt de har gitt navnet Farmfalt, som er en type tett asfaltbetong, spesialdesignet for bruk i utesiloer, og som følger landbrukets regelverk om blant annet tetthetsgrad. Tettheten blir blant annet sikret gjennom et høyt innhold av bitumen, og en spesiell, tettgradert kornkurve av høyverdige granittmaterialer, sier Vigre. 
 
Etter god hjelp fra Lemminkäinens sentrallaboratorium, kvalitetslederen på Forus, og ikke minst verkslederen som til slutt laget asfaltmassen, fikk entreprenøren levert 300 tonn til bruk i utesiloen, kun fem dager etter bestilling.
 
- Fordelen med bruk av asfalt i utesilo er at den har en levetid på 8 til 10 år og tåler stor belastning. Et gulv av fingrus må vedlikeholdes hele tiden. Betong har også lang levetid, men blir tært opp av tilsetningsstoffer i silograsset over tid. I tillegg er asfalt billigere, og man slipper armering og en omfattende prosess med støp. Vi ble ferdige med leggingen av asfalten i løpet av en dag, avslutter Vigre.

Henvendelser fra media

Tom Andre Aas
Direktør Salg, Marked og Kommunikasjon
E-post: Tom.Andre.Aas@lemminkainen.no
Mobil: + 47 93 23 88 38
Telefon: +47 67 91 48 00