Ny asfaltekspert på veien

Bendik Kristiansen i Lemminkäinen Norges avdeling i Tønsberg er klar for nye asfaltoppdrag i Vestfold. Læretida er fullført, og fagprøven bestått, til 20 i stil.

Bendik har fri og er på farten, men tar gjerne en prat om hvordan det var å gjennomføre den tre dager lange fagprøven, og ikke minst bestå. – Første del dreier seg om forberedelser. Jeg dro ut på jobben vi skulle gjøre for en befaring. Jeg målte bredder, laget framdriftsplan og en liste over hva vi trengte av utstyr til jobben. Hvilken rolle hadde du på arbeidslaget under prøven? – Jeg skulle være lagbas, og da er oppgaven blant annet å ringe og bestille asfalt og transport. Jeg fordelte også oppgaver til de andre på laget. Det har jeg jo ikke gjort før, så det var veldig spennende, sier Bendik.

Hvordan gikk selve jobben? – Veldig fint. Arbeidsområdet var litt trangt, men vi fikk lagt den asfalten vi skulle legge uten problemer. Jeg bestilte 480 tonn med asfalt til oppdraget, og det holdt akkurat på kornet. Ville sensorene se at du kunne håndtere maskinene? – Ja, de ville sjekke at jeg kunne kjøre både utlegger, vals og limtraktor. De så at jeg hadde gjort det før, for å si det sånn!

Dag nummer tre av fagprøven var oppgaven å skrive rapporter om jobben som var gjort, før tiden var inne for evaluering og gjennomgang. – De var veldig fornøyde. Både med planlegging, gjennomføring og rapportene. Det var veldig morsomt å høre at jeg hadde bestått prøven.

Hva har vært mest spennende med årene som lærling? – Jeg har fått prøve meg på mange forskjellige oppgaver, med veldig god oppfølging fra kollegene mine. Også synes jeg det er veldig morsomt å gjøre jobber for Statens Vegvesen i Vestfold. Da kan jeg kjøre på veien selv og vise fram jobben vi har gjort til kompiser. Selv om de kanskje ikke er like interessert som meg, ler Bendik.