Jykä har en travel sommer

Asfaltfreseren Jykäs arbeidssesong i Finland fikk en pangstart i år og som vanlig fortsetter sesongen til desember.

Noen ganger reiser Jykä utenlands med kolleger i samme størrelsesorden som han selv, vanligvis til Sverige eller Baltikum. En gang besøkte han til og med Danmark i forbindelse med jobben. Men i år kommer Jykä til å tilbringe hele året i Finland. I sesongens første måned arbeidet han døgnet rundt på Rullebane 1 på Helsingfors Lufthavn. Dette har vært fulgt av arbeid på flere mindre anleggsplasser over hele Finland.

I midten av juli vendte Jykä tilbake til Helsingfors Lufthavn for å arbeide enda en uke på Rullebane 1. I løpet av denne uken har Jykä og hans kolleger frest mer enn 100 000 tonn gammel asfalt over et areal på 50 hektar, slik at man kan legge ny asfalt. Fresedybden har vært mellom 5 og 15 cm, avhengig av hva slags tilstand dekket var i, og arbeidshastigheten har variert tilsvarende, fra 10 til 25 meter per minutt.

Alt i alt blir dette et travelt år for Jykä. I kalenderen hans står det både oppdrag i urbane strøk og i distriktene. Når han arbeider i bygater må han leve med at sjakter, rør og andre hindrer gjør at arbeidet går langsommere. Som en erfaren proff tar han selvfølglig hensyn til dette og setter av nok tid i kalenderen, men heller ikke et minutt for mye.

Tekst og foto: Vesa Tompuri

Jykä er født i Tyskland, og hans forventede levealder er minst til og med tiårsdagen, forutsatt at han behandles godt på anleggsplassene og får godt stell mellom utenom sesongen. Jykä kan frese ned til dybder på 35 cm. Da greier han et arbeidstempo på 2 til 5 meter per minutt.

06.10.2015

6 personer liker dette